Wat wél leuk is aan ELLEgirl

ELLEgirl: een forum dat de laatste jaren vooral bekend is geworden onder de beautybloggers en -vloggers met hun soms pittige uitspraken, terwijl het vroeger bekend was door het gelijknamige blad (Ik wil nog steeds de ELLEgirl als blad terug!) De meeste bloggers noemen het ‘dat haatforum’ en ‘dat forum waar men nooit eens positief kan zijn’. Het forum waar bloggers en vloggers niets goeds kunnen doen en waar niemand openlijk meeleest, maar wel stiekem.

Niet alleen haat

Maar het forum is niet alleen maar het beautyblogtopic – of eigenlijk: beutyblogtopic – , is niet alleen maar Het andere bloggers & youtubers-topic. Natuurlijk: in deze draadjes staan soms echt harde commentaren, over bloggers die maar spullen krijgen en er niets voor doen. Namen zal ik niet noemen, dat kun je zelf lezen in de betreffende topics.

Maar er staan ook lovende berichten. Berichten over bloggers en vloggers die groot, groter, grootst zijn geworden door deze topics en fans erbij hebben gekregen. Complimenten voor de kleren van een vlogger, over de make-up van een beautyblogger of over de foto’s van een lifestyleblogger. Het is heus niet zo dat er alleen maar meisjes en vrouwen zitten die elke dag een weekvoorraad citroenen wegwerken om maar zuur te blijven.

Gratis kritiek
En er wordt kritiek gegeven. Kritiek over hoe dingen anders kunnen en daar kun je als blogger je voordeel mee doen. Oké, met een ‘haar kont is veel te dik geworden in het afgelopen halfjaar’ kun je niet zoveel, maar wel met een ‘als ze nou de instellingen van haar camera iets aanpast, worden de foto’s veel mooier.’

Natuurlijk is het leuk als mensen je kont kussen en je vertellen hoe geweldig je bent. Maar soms is kritiek gewoon nodig om uiteindelijk een beter eindresultaat te krijgen. Het krijgen is alleen moeilijk en geloof me, dat vind ik ook echt heel moeilijk.

Ik schrijf dit nu wel heel gemakkelijk, maar ik ben ook niet de beste in het krijgen van kritiek. Maar negen van de tien keer heeft degene die kritiek heeft, een punt. Natuurlijk ligt het eraan hoe het gegeven wordt. De toon is het allerbelangrijkste bij het geven van kritiek.

Kijken met andere ogen

Door deze topics ben ik met andere ogen gaan kijken naar grote bloggers. Mensen die hun geld verdienen met iets dat ooit hun hobby was. Mensen waarbij ik ooit dacht: ‘wow, jij hebt het voor elkaar gekregen om dit als baan te doen.’ Ik keek daar tegenop. Mensen die vanuit hun hobby geld zijn gaan verdienen.

En waarbij ik vrijwel meteen besloot: dit wil ik niet fulltime doen. Hoe leuk en tof ik bloggen ook vind, voor mij zou het mijn blog niet ten goede komen als ik het als werk zou doen. Ik vind het contact met collega’s – oké, niet allemaal – leuk en ik hou van de kletspraatjes van mensen in mijn postwijken. Als ik het fulltime zou doen, zou de druk om kwaliteit te leveren gewoon te hoog zijn. Maar parttime zou ik het prima vinden.

Door de kritiek en door de topics heb ik toch geleerd. Ja, ondanks dat mijn blog er niet in staat en waarschijnlijk ook nooit genoemd gaat worden. En nee, dat blijft wat mij betreft ook lekker zo. Maar toch heb ik door deze onderwerpen besloten om bijvoorbeeld alleen #spon aan te nemen als het ook echt bij mijn blog past of als het iets is dat ik zelf interessant vind. Niet ‘omdat het wel lekker makkelijk geld verdient.’

Spelletjes en vrienden

Het zijn twee topics, maar op dit forum is zoveel meer dan alleen zeiken op (beauty)bloggers. Wat dacht je van spelletjesmeetings? Met zijn allen gezellig spelletjes doen. Heel handig als je van bordspellen houdt, maar er niemand is met wie je kunt spelen. En de vriendschappen die op het forum zijn ontstaan? Doet dat er dan niet toe?

Zelf heb ik ook superlieve en leuke mensen leren kennen dankzij dit forum die ik anders nooit tegen zou zijn gekomen. Er is begrip als je even in de knoop zit met jezelf, er worden tips gegeven voor de leukste dingen op online veilingsites als eBay, Etsy en Aliexpress en worden tips en tricks uitgewisseld door de mensen die bloggen.

Bevooroordeeld of toch niet

En misschien, misschien ben ik bevooroordeeld, omdat ik tien jaar moderator geweest ben op het forum. Of misschien is er nog niet genoeg op mij gezeken en piep ik anders als ík die blogger was die besproken werd.

Want ik geloof heus wel dat dat zwaar kut en klote kan zijn, dat anonieme mensen het maar niets vinden dat je je lippen hebt opgespoten of dat je het hele jaar naar een Waddeneiland op vakantie gaat. Echt, ik snap dat je dat vreselijk vindt. Er zullen altijd mensen zijn die iets slechts van je vinden.

Ik word alleen zo moe dat het forum bij onbekende mensen bekend staat als een haatforum. En dat is zonde, want er zitten zulke lieve mensen op. Dat is het ook helemaal niet.
Doe je voordeel met de kritiek die gegeven wordt, om je blog/vlog/wat dan ook nog beter te maken dan ‘ie al was.

Het ELLEgirlforum: het is net de maatschappij.

*Ik heb nog nooit zoveel plaatjes van computers in een blog geplakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *