Stem!

Stemmen is iets dat we in maart weer mogen doen. We mogen nieuwe vertegenwoordigers kiezen die de komende vier jaar ons land mogen gaan besturen. Ik ben eenendertig, dus ik heb inmiddels al best een aantal keer gestemd. Deels omdat kabinetten eerder vielen dan gepland of gewoon omdat de vier jaar om waren. Dat laatste leek de laatste jaren een illusie, maar blijkbaar kan het wel weer. Kunnen ze vier jaar op het Haagse pluche blijven zitten.

Politiek is iets dat gevoelig ligt bij mensen en dat zal altijd zo blijven. Genoeg mensen komen er  ook niet voor uit op welke partij ze stemmen of dat ze links of rechts zijn. En dat hoeft ook niet als je er niet prettig bij voelt.

Spijt van het niet gaan stemmen

Maar ik heb ook voor referendums gestemd, voor een nieuwe gemeenteraad. In al die jaren dat ik stemgerechtig ben, heb ik slechts één keer niet gestemd: bij het Oekraïne-referendum. En stiekem heb ik daar nog steeds een beetje spijt van.

Voor mij is stemmen belangrijk. Onze voorouders hebben niet voor niets gestreden om het mogelijk te maken dat iedereen mocht laten horen wat hij of zij van de regering vond en niet alleen de rijke mannen. Vaak waren die mannen nog bevooroordeeld ook.

850.000 nieuwe stemmers

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1922 konden voor het eerst alle vrouwen in Nederland gebruikmaken van het actieve kiesrecht.’

Bron: wikipedia

Vrouwen mogen dus nog niet eens honderd jaar stemmen. Hoe bizar is dat eigenlijk. Terwijl bij ons veel mensen niet eens gaan, omdat ze denken dat het toch geen invloed heeft. Vooral jongeren denken dat. Dit jaar zijn dat er 850.000. Dat is goed voor zo’n veertien zetels en da’s best veel.

Wat moet ik stemmen?

Misschien is het een inkoppertje, maar zelf vind ik de Stemwijzer een fijne site. Hier kun je over een aantal stellingen je mening geven en aan de hand van je antwoorden, krijg je er politieke partijen uit. Zelf krijg ik er eigenlijk altijd linkse partijen uit. Dit jaar was mijn top drie: Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP. En bij mij klopt dat ook, want twee van de drie partijen zijn die waartussen ik twijfel, dus ik vind het fijn.

Wat je stemt, maakt niet heel veel uit. Als je maar stemt. Dat is het belangrijkste. Want het is echt van belang. Als je niet stemt, zorg je ervoor dat dingen die jij belangrijk vindt, niet op de agenda komen.

Interessante stem-initiatieven
Online zijn er verschillende blogs en initiatieven die aandacht besteden aan de verkiezingen. Zo schenkt blogger Marlous aandacht. En is De Stembus ontstaan die zich richt op de groep jongeren die niet jaar voor het eerst gaat stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *