Low buy 2019

Als je me op Twitter volgt, heb je het misschien al eens voorbij zien komen (en misschien ook niet), maar 2019 is het jaar van mijn low buy. Geen no buy, omdat ik dat te pittig zou vinden, maar een low buy. Deels omdat ik rebels word als ik mezelf verbied om maar een dubbeltje uit te geven en deels omdat ik van impulsbeslissingen ben. Daarnaast moeten er ook gewoon dingen gekocht worden, zoals nieuwe gympen en een nieuwe laptop. En dan past een no buy niet. Maar een low buy kan wel!

Verschil tussen een low buy en een no buy

No buy zegt het al: je koopt helemaal niets. Natuurlijk is het afhankelijk van welke regels je aan jezelf geeft om mee te werken, maar in principe koop je dus niets.

Bij een low buy koop je wel gewoon spullen, maar minder. Voor mijzelf is een low buy ‘werken met een budget’. Ik geef mezelf een bepaald bedrag en daar moet ik het mee doen.

Wat er onder valt en wat niet

Op het plaatje kun je zien wat wel en wat niet. De niet-sectie is al best gespecificeerd, maar de wel-sectie staat op de volgende bladzijde. Wat mag ik wel kopen?

  • Kleding. Mijn budget is 750 voor dit jaar en daar vallen broeken (die moet ik doorgaans 2-4 keer per jaar kopen, omdat ze versleten zijn bij mijn bovenbenen), schoenen, topjes en T-shirts onder. Maar bijvoorbeeld ook ondergoed.
  • Make-up. Als mijn eyeliner op is, koop ik een nieuwe. Zelfde geldt voor een wenkbrauwpotlood, mascara en ik moet nog een nieuwe paintpot (primer/oogschaduwding) hebben. Het is prijzig (23 euro), maar ik vind het en heel fijn en ik doe er jaren mee
  • Verzorging. Creme, shampoo, lippenverzorging, (blaar) pleisters mag ik allemaal wel kopen, maar niet die rode Chanel-lippenstift.
  • Boeken. Ik mag maximaal 4 ebooks in de maand kopen en dan alleen die tussen de 0.99 – 4.99. Daarnaast mag ik ook pre-orders doen van favoriete auteurs. Zo wil ik Finale van Stephanie Garber zeker pre-orderen
  • Concerten & tourshirts. Ik wil naar concerten kunnen gaan, maar ik blijf wel kritisch. Alleen bands die ik echt heel graag een keer wil zien of gewoon nog een keer.
  • Werkspullen. Dat kunnen dus pennen zijn, maar ook onderhoud aan mijn fiets, broeken, nieuwe apparatuur zoals een laptop/tablet/printer.
  • Spullen voor mijn reis naar Londen later dit jaar en zinnige festivalspullen, zoals luchtbedden en opblaaskussens.
  • Reiskosten

Best veel als je het zo leest, maar in de praktijk valt het tegen, haha. Want die kleding heb ik niet altijd nodig en ik koop ook niet elke maand een nieuwe printer of blaarpleisters. En dit jaar heb ik verder ook geen concerten meer, al verwacht ik dat er zeker nog minstens eentje bij komt.

Totnutoe gaat het best goed en heb ik in de eerste maand met een budget van vijfentwintig euro gedaan. Dat is niet helemaal gelukt, ik ben er zeven euro overheen gegaan, maar dat kwam deels door een vergeten pre-order. Maar wat ik heb gekocht, is minder nutteloze zooi en het is verrassend genoeg vooral eten. Geef ik toch meer dan ik dacht aan uit dus.

Maar ik ben tevreden en wil ook deze maand een nieuwe poging gaan wagen voor deze nieuwe lifestyle. Want uiteindelijk wil ik het door blijven voeren.

Ik heb teveel spullen en vind ook dat ik teveel heb

Waarom ik het doe

Waarom doe je dit? vraag je je misschien af. Om drie redenen om precies te zijn. Het was een impulsbeslissing, zoals het dat meestal is. Maar soms komt er iets goeds uit.

Ik heb teveel spullen en vind ook dat ik teveel heb
Dat je veel hebt, daar is niet meteen iets mis mee, maar als je vindt dat je het hebt, is er wel iets mis. Ik heb ook geen plekken meer om het op te ruimen en ik denk vaak: wat moet ik ermee? Voor Marie Kondo ben ik nog wat te laf, maar als er geen spullen meer bij komen, scheelt het al wat.

Voor het milieu
Er wordt zoveel geproduceerd. Spullen die na een seizoen weggegooid worden omdat ze niet hip meer zijn of omdat het stuk is. Het tweede is logisch, al kan repareren soms nog wel. Maar het eerste is zonde van alles. Van je geld, de grondstoffen, de arbeid. Waarom zou je het dan doen? (wedden dat je nu denkt aan IJskoud van Nielson?) De ijsberen raken hun leefgebied kwijt, maar in een deel van de wereld blijft men maar consumeren

Geld
Ik wil meer geld op mijn spaarrekening. Ik kan eromheen gaan kletsen, maar dit is ook een van de redenen. Uiteindelijk wil ik de komende jaren zo’n 10.000 – 15.000 euro op mijn spaarrekening krijgen (heb ik nu bij lange na niet. Was dat maar zo) als spaarpot voor moeilijke tijden. Ook wil ik mijn rijbewijs, een auto (doe meteen een Porsche maar), moet ik verhuizen en wil ik gaan sparen voor mijn pensioen.

Jup, echt. Voor mijn pensioen. Ik vermoed dat als ik oud ben er verdomd weinig geld over is voor pensioenen en de AOW, dus dan spaar ik liever nu al. Ik verwacht overigens pas met mijn 75ste met pensioen te gaan, maar details.

Zo nu en dan een update

Ik zal proberen om af en toe een update te geven van hoe het ervoor staat en hoe ik het ervaar. Maar hoe vaak weet ik niet, want dat ligt er maar net aan of ik zin heb om iets te schrijven.