Het is hier autistisch en waar ik even over wil ranten

Het is hier autistisch, een programma dat elke donderdagavond wordt uitgezonden rond de klok van 21:40 en over mensen met autisme gaat (ja, dat is een schok, ik weet het. Ik dacht ook dat het over Casper het spookje ging). Filemon Wesselink presenteert het programma. Ging hij in het eerste seizoen nog op zoek naar het antwoord op de vraag of hij zelf autistisch is (ja), in dit tweede seizoen gaat hij dieper de materie in en bezoekt verschillende mensen.

Heel fijn dat er aandacht geschonken wordt aan mensen met autisme en dat er allerlei soorten mensen aan het woord komen, maar toch moeten me er wat dingen van het hart. Negatieve dingen, want je bent nu eenmaal een azijnpisser of je bent het niet. (Maarten van Rossum is mij spirit animal).

Smaakmakers?

Allereerst vraag ik me af waarom er altijd mensen in zitten die nogal ttypische dingen doen. Zoals de aflevering van deze week waarin een man zit die de hele tijd met dino’s rondsjouwt en ze als vrienden beschouwt.

Prima om die er af en toe in te stoppen, maar ze zitten er elke week in. Waar is de normale man (of vrouw) die autisme heeft, maar wel gewoon 24 tot 40 uur werkt en een gezinsleven heeft? Waar zijn de ‘verborgen’ autistische mensen die gewoon meedraaien in de maatschappij? Je kunt Filemon natuurlijk tellen als zo’n gewoon persoon, maar ik vind dat dat in dit geval niet zo is, omdat het niet om hem draait.

Hier hebben mensen met autisme ook heus weleens behoefte aan, maar gewoon niet altijd en op een andere manier.

Ik snap het heus wel, want daar is geen bal aan en da’s helemaal niet leuk om te kijken. Je kunt die persoon niet lekker uitlachen en grapjes over maken en dat is nodig op vrijdagmorgen bij de koffiezetmachine.

Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het goed vind. Op deze manier blijft het beeld bestaan dat autistische mensen echt niet sporen en alleen maar dit soort dingen doen. Waar zijn de bewijzen dat wij ook gewoon normaal kunnen zijn?

Waar zijn de vrouwen?!

En ten tweede: waar zijn de autistische meisjes en vrouwen? Af en toe schuiven er snel wat voorbij, maar er zitten amper tot geen diepte-interviews in met ze. Vorig seizoen zat er wel eentje met Christina Curry in en dat vond ik wel verhelderend en ook gewoon interessant.

En ik weet dat ze er zijn, want ik ken er genoeg. Maar dan wel het type mens die te saai voor de tv is. Het ‘ik draai gewoon mee’ type. Maar voor dit programma lijken ze niet bestaan.

En ja, ik weet dat het vaker voorkomt bij mannen, maar het komt niet álleen maar voor bij mannen. Waarom lijkt dat nu wel zo te zijn?

Het is hier autistisch: een interessant programma, maar helaas wel met twee grote minpunten. Overigens kijk ik gewoon volgende week weer, want ik vind het betere tv dan de zoveelste real life soap van een of ander pornoblond meisje met dubbel D en waarbij nou niet duidelijk is hoe ze aan d’r serie gekomen is: door haar borsten of misschien wel andere kwaliteiten. 🙂

Het is hier autistisch is elke donderdag op NPO 3 te zien rond 21:40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *