Consuminderen #1: Ik heb een bibliotheekabonnement genomen!

Vorig jaar begon ik met bewuster uitgeven. Met een vast budget elke maand – dat ik vrijwel elke maand overschreed, maar hij is dan ook wel heel krap – en vaste budgetten voor bijvoorbeeld kleding. Ik wilde minder spullen en minder ruimte. En nog steeds.

Geïnspireerd door tiny houses

Ik geef toe: ik werd geïnspireerd door Marie Kondo, maar ook zeker door de tiny houses beweging. Hoewel ik het nooit zou kunnen – ik houd gewoon teveel van spullen -, vind ik het wel interessant dat je met zo weinig spullen kunt leven.

En het zorgde voor een opruimwoede. Zo haalde ik alleen van de zolder zo’n 21 (!) vuilniszakken en een kleine afvalberg waar je ‘u’ tegen zegt. En op dat moment wist ik: dit wil ik niet meer. Ik wil geen overvolle zolder om later de helft weg te gooien. Het is zonde voor mens, dier en milieu. Het is zonde voor mijn portemonnee.

Boeken in de opruiming

Bij die opruiming zaten ook behoorlijk wat boeken – die ik verdeelde over minibiebs en verschillende mensen. Nu koop ik vooral veel ebooks en dat scheelt al ruimte, maar het nadeel is dat ebooks vooral in Nederland best prijzig zijn. Ik snap wel waarom, maar het zorgt er wel voor dat ik wel zes keer nadenk voor ik een Nederlands ebook koop. En toen had ik het:

Ik word gewoon lid van de bibliotheek!

Voor ongeveer zestig euro 80 fysieke boeken (oké, 40, want ik ga hem delen en betaal de helft) lenen en ebooks. Het scheelt mij geld en de natuur bomen. Er hoeft minder geproduceerd te worden.

En ja, ik weet dat uitgever en schrijver er niet rijk van worden. Ik bedoel: dat ervaar ik zelf ook. Ik ben nog altijd geen miljonair van al die uitgeleende boeken. Maar ik denk dat ik de boeken die ik wil lezen anders ook niet zou hebben gekocht.

Misschien vind je het goedpraterij, misschien vind je er wat anders van, maar ik vind het een goed idee.

‘Koop je dan geen boeken meer?’

Jawel, want er zijn nog altijd boeken die ik gewoon in de kast wil hebben staan. Maar dat zijn de boeken die ik één, twee, maar ook honderd keer wil lezen. Niet de boeken die ik een keertje lees en dan naar de kringloop breng. Of weggeef. En soms omdat de kaft me aanspreekt ofzo.

Maar nu even niet, want nu mag ik vier weken niets kopen. Maar wel boeken lenen in de bibliotheek.